KÄSITYÖMYYNNIN VEROTUS

// // 3 comments
Maker’s Marketissa myyjät voivat myydä omaa vanhaa tavaraa eli kirppiskamaa, mutta monet Maker’s Marketin myyjät myyvät itse tekemiään tuotteita. Käsitöiden verotus mietityttää monia, joten siksi päätimme tehdä pienen selvityksen asiaan. Tämän postauksen tarkoituksena on siis selventää verotusasioita sekä Maker’s Marketin ostajille, että myyjille. Teksti on yleisellä tasolla kirjoitettu ohjeistus kirpputori- sekä käsityömyynnin verotuksen perusteisiin, joten kunkin myyjän suositellaan selvittämään henkilökohtainen tilanteensa erikseen tarkemmin. 

Kirppiskamojen pientä myyntiä ei tarvitse kirjata omiin ansiotuloihin verottajalle, mutta kaikki käsitöiden myyminen on veronalaista tuloa ilman minkäänlaista alarajaa. Maker’s Market ohjeistaa käyttöohjeissaan myyjiään pitämään itse huolta myymiseensä liittyvistä verotusasisoista. 
Maker’s Marketin myyjien erilaiset skenaariot:

1) Käsitöitä myyvät myyjät, joilla ei ole omaa yritystä
Käsityömyynnistä saadut tulot ilmoitetaan verottajalle henkilökohtaisina ansiotuloina

2) Käsitöitä myyvät myyjät, joilla on oma yritys
Käsityömyynnistä saadut tulot ilmoitetaan verottajalle henkilökohtaisina ansiotuloina (esim. toiminimi, joka ei ole arvonlisävelvollinen), tai verotusasiat hoidetaan yrityksen verotuksessa (yli 8500 euron liikevaihdon omaavat yritykset)

3) Myyjät, jotka myyvät vain kirpputoritavaraa
Tavanomaista koti-irtaimistoa voi myydä verottomasti, jos myynnistä yhteensä saadut voitot ovat enintään 5 000 euroa. Käytännössä oman tai perheen käytössä olleen tavanomaisen koti-irtaimiston myynnistä saatuja myyntivoittoja verotetaan harvoin, koska tavaran ostohinta on yleensä ollut suurempi kuin myyntihinta. Jatkuva tavaroiden myynti saattaa olla verotettavaa tuloa jos uutta tai vanhaa tavaraa myydään ja ostetaan säännöllisesti ja ansaintatarkoituksessa. Tällöin saadut myyntivoitot ovat verotettavaa tuloa ja ne ilmoitetaan veroilmoituksella. Myös arvonlisäverovelvollisuus voi tulla kyseeseen, jos myynnin määrä ylittää 8 500 euroa vuodessa. Lähde: Vero.fi / Kirpputorimyynti ja verotus


KIRJANPIDOSTA
Ne myyjät joilla myynnin taustalla on yritys, toimivat normaalisti verolain mukaisesti. Mutta myös jokaisen myyntituloja saavan käsitöiden myyjän kannattaa pitää kirjanpitoa vähintään seuraavasti: 
- Kirjaa ylös kaikki tekemäsi ostot, jotka liittyvät käsitöiden valmistamiseen
- Kirjaa ylös kaikki tekemäsi myynnit
- Kirjaa ylös kaikkien tapahtumien päivämäärä ja säilytä kuitit

Kaikki tulojen saamiseksi syntyneet kulut voi vähentää veroilmoituksessa. Esim. neulat, langat, puikot & koukut, kankaat, ja muut materiaalit jne. vähennetään saaduista tuloista. Kotona työskentelevän on mahdollista tehdä myös työhuonevähennys. Voitto, eli tulot, joista on vähennetty menot lisätään veroilmoituksessa kohtaan ‘muut ansiotulot’ (lisätietoa ansiotulojen täyttämisestä TÄÄLLÄ): 

Normaalisti kirjanpitovelvollisen (eli yrityksen) on siis pidettävä kahdenkertaista, suoriteperusteista kirjanpitoa EDIT// Saa pitää myös maksuperusteista, kunhan oikaisee tilinpäätöshetkellä suoriteperusteiseksi (eli kirjaa auki olevat myyntisaamiset ja ostovelat, vähäisiä liiketapahtumia lukuunottamatta). Kirjanpitolaissa on ammatinharjoittajan kirjanpitoa koskeva poikkeus, jonka mukaan ammatinharjoittajalla on mahdollisuus pitää niin sanottua yhdenkertaista kirjanpitoa. Tilikauden on silloin oltava kalenterivuosi. Kirjanpitoon merkitään liiketapahtumina maksetut menot, korot sekä verot sekä saadut tulot. Myös tavaroiden ja palvelujen oma käyttö on merkittävä liiketapahtumina kirjanpitoon. Yhdenkertainen kirjanpito on aina maksuperusteista.
Lähde: Vero.fi / Kirjanpito, tilikausi ja verovuosi
ARVONLISÄVELVOLLISUUS

Kaikki yllämainittu liittyy tuloveroon. Toinen asia on yritysten arvonlisävero. Tämä tulee kyseeseen silloin kun myyntitoiminnan taustalla yritys (esimerkiksi toiminimellä myyvä käsityöntekijä). Vähäinen liiketoiminta on arvonlisäverotonta. Raja on tällä hetkellä 8 500 euroa. Vähäisen toiminnan raja määräytyy 12 kuukauden pituisen tilikauden liikevaihdon perusteella. Jos liikevaihto on enintään 8 500 euroa, ei yritys ole toiminnastaan arvonlisäverovelvollinen. Yritys voi kuitenkin halutessaan hakeutua alv-velvolliseksi, vaikka tulot olisivat alle mainitun rajan.KUITIT

Kirjanpito perustuu kuitteihin ja tositteisiin. Kirjanpidon tapahtumista on siis oltava kuitti tai muu tosite. Tositteiden tulee olla päivättyjä ja numeroituja. Ostajalla on oikeus pyytää käteiskauppatilanteessa aina kuittia. Kuitin voi pyytää kaikilta yrittäjiltä ja yrityksiltä, joiden liikevaihto on yli 8 500 euroa. 

Vero.fi sivuilla on esimerkkikuitti TÄÄLLÄ ja mm. TÄÄLLÄ on ilmainen kuittipohja excel -muodossa.


// Tämän postauksen kuvat ovat screenshotteja Maker's Market -palvelun tuoteselauksesta 19.10.2014. 

3 kommenttia: Leave Your Comments

 1. Hyvä kirjoitus! Pari pientä tarkennusta:

  " 2) Käsitöitä myyvät myyjät, joilla on oma yritys
  Käsityömyynnistä saadut tulot ilmoitetaan verottajalle henkilökohtaisina ansiotuloina (esim. toiminimi, joka ei ole arvonlisävelvollinen), tai verotusasiat hoidetaan yrityksen verotuksessa (yli 8500 euron liikevaihdon omaavat yritykset)"

  - Alle 8500 euron liikevaihtoa pyörittävät yritykset on vapautettu ALV:sta, mutta tuloveroa nämä yritykset maksavat kuten muutkin.
  http://vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Tuloverotus

  "Normaalisti kirjanpitovelvollisen (eli yrityksen) on siis pidettävä kahdenkertaista, suoriteperusteista kirjanpitoa."

  - Saa pitää myös maksuperusteista, kunhan oikaisee tilinpäätöshetkellä suoriteperusteiseksi (eli kirjaa auki olevat myyntisaamiset ja ostovelat, vähäisiä liiketapahtumia lukuunottamatta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos suuresti tarkennuksista! Korjaamme nämä postaukseen.

   Poista